Problem z Szynszylem - ospałość, praktycznie brak aktywności.

Zaczęty przez Nogad_21, 06 Sie, 2010, 21:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Alicja Mannschack

Poszukaj sobie kompetentnego lek wet i niech przebada szylke. Jak by dzisiaj byla odpowiednio przebadana to nie bylo by wiecej stressu , bo kazda wizyta u lek wet jest stressem.
Cudotworca wet tylko spojrzal i wie jaka jest choroba, az mi sie wierzyc nie chce , ze sa jeszcze tacy ludzie !!!!!!

dream*

kurcze, moim zdaniem nie do konca bo objawy są raczej ewidentne, oczywiście to może być coś innego, ale prawdopodobienstwo jest strasznie niskie - więc jesli lekarz nie ma jak zbadać zwierzęcia bo np nie ma norm cukru lub glukometru albo pasków to w zasadzie może powiedzieć, że to chyba cukrzyca - co prawda nie należy wówczas tego traktować ak diagnozy a jak sugestie i przypuszczenie - ale dieta cukrzycowa nie ma prawa zaszkodzić zdrowej szynszyli i nie wyrządzi krzywdy.
Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to co oswoiłeś.
Pedro&Wacik&Alvin//Yuki*Ciacho*Elo*Filip

Nogad_21

Cytat: dream* w 10 Sie, 2010, 15:31
kurcze, moim zdaniem nie do konca bo objawy są raczej ewidentne, oczywiście to może być coś innego, ale prawdopodobienstwo jest strasznie niskie - więc jesli lekarz nie ma jak zbadać zwierzęcia bo np nie ma norm cukru lub glukometru albo pasków to w zasadzie może powiedzieć, że to chyba cukrzyca - co prawda nie należy wówczas tego traktować ak diagnozy a jak sugestie i przypuszczenie - ale dieta cukrzycowa nie ma prawa zaszkodzić zdrowej szynszyli i nie wyrządzi krzywdy.
Pomyślałem tak samo :)
Przemyśle sobie nad tymi paskami - jeszcze raz dzięki.

Mefka

Mam pytanie odnośnie tych przedziałów właściwego cukru we krwi, ponieważ posiadam glukometr i jestem ciekawa żeby profilaktycznie zrobić próbę moim dwóm szychom ( u Gigi wykluczył wet ) i chcę wiedzieć jak odczytać wynik.
Domowa Hodowla Szynszyli "Amber Chinchillas"

Mysza <")))/

właśnie przyłączam sie do prośby o umieszczenie przedziałów prawidłowego cukry w krwi szynszyli z jednostkami oraz z podaniem źródła. Zastanawiam sie tez nad późniejszym dopisaniem tegoż do poradnika o cukrzycy. Myślę, że to są istotne informacje, o które należy pytać w czasie wizyty wet.
Nie ważne ile razy upadniesz, ważne ile razy się podniesiesz.

dream*

mysle, ze najmiarodajniej bedzie jesli Mysza zapyta o to dr Barana :p

ja mam dane: glukoza: 1,35 g/l to z książki profesora Barabasza
danych od dr Lewandowskiej nie uda mi się odzyskać bo były przekazane na PW które już skasowałam.

cytuje też Alicji wypowiedź na liscie:

CytatU szynszyli prawidlowy poziom cukru jest do 200 , a Chinchia miala 120 i
chora Chilla miala 200.

niestety nie wiem w jakich to jednostkach.

http://www.scielo.br/scielo.php?pid=s0103-84782005000300017&script=sci_arttext

Mysza <")))/

Cytat: dream* w 11 Sie, 2010, 12:43
mysle, ze najmiarodajniej bedzie jesli Mysza zapyta o to dr Barana :p

tysz mogę, jeśli tylko go zobaczę ;p

dream*

Zieffka

to bardzo podobny przedział jak u człowieka :)
kto by się spodziewał :)
szynszylowy jest po prostu żywot mój

na zawsze w pamięci - Dziaba, Buba, Wacław

Alicja Mannschack

U zdrowego czlowieka  na czczo  90-120 mg/dl
Jedna godzine po jedzeniu        130-160 mg/dl
Przed spaniem                         110-140 mg/dl

Mysza <")))/

prawidłowy cukier we krwi u szynszyli od ok.108-120 jednostek wg. dr.Barana, dr.powiedział mi to z pamięci ale często ma przypadki szynszylowe więc mu wierzę. podejrzewam, że to będzie taki przedział jak Wasze podane wyżej.