Problem w oswojeniem

Zaczęty przez Czoko2003, 03 Mar, 2020, 17:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czoko2003

Witam, mam pytanie - kupiłam dzisiaj szynszylę. W sklepie zoologicznym dowiedziałam się że ma rok - czy ten wiek sprawi poważne problemy z oswojeniem zwierzaka? Póki co ciągle piszczy i nie wiem co zrobić żeby go uspokoić. Przepraszam jeśli ten wpis pojawił się w złym miejscu albo już taki wpis znajduje się na stronie. Mam nadzieję że ktoś mi odpowie ;)

M___M

Przede wszystkim zostawić w spokoju. Dać karmę (tą co była dotychczas karmiona) i wodę do klatki i na 2-3 dni zostawić w spokoju. Zmiana otoczenia jest dla szynszyli w każdym wieku olbrzymim stresem i zwierzę musi się najpierw oswoić z otoczeniem spokojnie zanim zacznie się oswajać z ludźmi. Oswoić można nawet 10 letnią szynszylę więc masz na to jeszcze sporo czasu.
Btw. Podoba mi się ranga "Młodszy Szynszylownik", bo przynajmniej ona nie mówi mi brutalnie, że latka lecą.

pat_mei

Osobiście dużo mówię do swoich zwierzaków, jakkolwiek głupio to może zabrzmieć.  Nie próbuj go brać na ręce ale kieruj do niego swoją dłoń z jakimś smakołykiem. Nic na siłę. Najpierw niech nabierze trochę odwagi