Weterynarz w Częstochowie

Zaczęty przez Rafał_Czwa, 15 Maj, 2024, 21:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafał_Czwa

Jestem opiekunem dwóch szynszyli: Charli i Chicko. Osoby mieszkające w Częstochowie lub okolicach chciałbym z góry uprzedzić, że u nas nie ma weterynarza, który specjalizuje się w takich zwierzątkach.
Kilka miesięcy temu jeden z moich szynszyli Chicko (lat 4) zaczął głośno sapać podczas biegania.
Posiadając już wiedzę i kilka nauczek na własnej skórze a właściwie na skórze poprzednich szynszyli, które zostały w Częstochowie źle zdiagnozowane i nie wyleczone (już nie żyją) - nie traciłem czasu i udałem się prosto do REPTILIO w Siemianowicach Śląskich.
Polecam ten ośrodek w przypadku nieskomplikowanych chorób szynszyli lub badaniach okresowych, można tutaj po wcześniejszym umówieniu wykonać na poczekaniu dokładną analizę krwi, usg serca itd.
Po przebadaniu krwi i USG serca Chicko otrzymał antybiotyki, sterydy i witaminki. Niestety nic mu nie pomogło, szynszylek nadal ciężko sapał i tracił na wadze.
Zacząłem go dokarmiać kilka razy dziennie pokarmem ratunkowym kupnym a później własnej roboty.
Czas mijał a poprawy nie było.

W międzyczasie odwiedziłem:
VITA w Częstochowie, gdzie praktycznie wyprosiłem RTG okolic zatok - tutaj obrazowanie niewiele wyjaśniło.
EDINA Klinika Weterynaryjna Brynów w Katowicach gdzie pani weterynarz nic szczególnego nie stwierdziła a już na pewno wykluczyła przerost zębów o co szczególnie prosiłem o sprawdzenie.
SYNERGIA BYTOM - kolejne RTG, które też nie wyjaśniło ciągłego sapania

Postanowiłem szukać pomocy dla szynszylka dalej i chciałem aby przeprowadzono mu badanie rinoskopii - niestety dla szynszylków w promieniu kilkuset kilomerów od Częstochowy nie znalazłem kliniki, która posiadała odpowiedni sprzęt (chodzi o bardzo małą średnicę sondy, którą się wkłada przez nos zwierzaka).
Dopiero w klinice Reptilo w Siemianowicach Śląskich (gdzie zresztą już wcześniej bywałem) powiedziano mi, że można wykonać tomografię stożkową a najbliższy weterynarz z takim sprzętem dla szynszyli znajduje się w Krakowie w Klinice Oaza.
Długo nie czekając umówiłem się na wizytę.
Badanie takie jest przeprowadzana z uśpieniu bo zwierzak nie może się poruszyć więc doszedł dodatkowy stres czy się wybudzi.
Na szczęście wszystko się udało a Pani weterynarz Lewandowska dzięki temu badaniu mogła postawić diagnozę.
Okazało się, że Chicko ma przerost zębów i to również w górę co powoduje ucisk na zatoki i zmniejsza światło kanalików oddechowych - stąd to sapanie. Na miejscu w Oazie szynszylowi wykonano korektę zębów i przepisano leki - już po ok 3 tygodniach przestał sapać lub sapie tylko sporadycznie, utrzymuje wagę - chociaż nadal go dokarmiam dwa razy dziennie. Po ok 2 miesiącach od wizyty szynszylek ma się dobrze, biega, cieszy się życiem.
Niestety ząbki cały czas rosną i musimy okresowo robić mu takie korekty.
Pomijając fakt, że straciłem sporo pieniędzy jak również dużo czasu na bezskuteczne poszukiwania ratunku dla malucha, mając już tą zdobytą wiedzę chciałem się z Wami nią podzielić bo być może Wasi milusińscy też będą kiedyś potrzebować fachowej diagnozy i porady.
Pozdrawiam
Rafał z Częstochowy