rozpoznawanie płci, płeć szynszyli, samczyk czy samiczka

Zaczęty przez pali, 03 Mar, 2005, 17:21

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kiwi

Kawał chłopa ;D

Myślę, że zdjęcie się przyda wszystkim osobom, które mają parki.
Weronka & Frania, Ginewra & Furia, Żabka & Żuczek
Amelka, Vivi, Romcia, Mia w

tygrysica1984

ja mam 2 szynszyle zuzek ma 2 lata i chyba zuzia ma 9 miesięcy.nie potrafie rozróżnić płci zuzi wiem że ładnie się przytulają i czasmi się skubią. jak mam rozróżnić płć? [-chomik-]
tygrysica:)

coolmamcia

Samczyk ma ewidentnego siusiaka, który znajduje się w znacznej odległości od odbytu (tak na oko 2 cm, nigdy tego nie mierzyłam, w każdym razie przerwa jest widoczna) po za tym w okolicach odbytu znajdują się symetrycznie ułożone jądra. Najbardziej widoczne są wtedy kiedy szynszylowi jest ciepło, np. po wybiegu.
Jeśli drugi szynszylek ma 9 miesięcy i nie ma jąder oraz penisa, tylko mniejszy fałd skórny bezpośrednio obok odbytu to jest to samiczka.
Jądra zaczynają się pokazywać ok 4-5 miesiąca życia, w 6 są już bardzo dobrze widoczne.
Jeśi nadal będziesz miała problemy proponuję wkleić zdjęcie.

efcia111

Od wtorku mój Szyszek ma kolegę. Tylko  że Szysz strasznie biega za nim, macha ogonem i ****** wręcz... czy to może świadczyć o tym że nowy kolega okaże się tak naprawdę koleżanką? jako że jest u mnie od 3 dni, boję się go stresować i sprawdzać czy to facet czy dziewczyna. No i nie wiem czy byłabym w stanie rozróżnić, bo ma 5 mies. Czy w tym wieku róźnica jest już na tyle widoczna, że niewprawione oko ją dostrzeże?

UnLe96

coolmamcia

U 5 miesięcznego samczyka jądra powinny być już widoczne.
Machanie ogonem przez Szysza jest zupełnie normalne i jest to reakcja na nowego w stadzie. Szynszyle zachowują się tak nawet w stosunku do osobnika tej samej płci podkreślając swoją ważność i siłę. Wchodzenie na kolegę oznacza ustalanie dominacji- taka szynszylowa drabina ważności.
Efciu nie przejmuj się w tym momencie tym, że będziesz strasować zwierzaka. Poprostu są rzeczy, które trzeba zrobić dla ich dobra. Powinnaś się upewnić co do płci nowego.

efcia111

no to chyba będę musiała sprawdzić... ale mam nadzieję że jest to jednak próba ustalenia hierarchii a nie zapłodnienia :P

Mysza <")))/

Nie ważne ile razy upadniesz, ważne ile razy się podniesiesz.

Laurin

Tak się zastanawiam... Czy szylek może mieć napletek innego koloru niż taki cielistoróżowy? Mój ma jakby fioletowy, ale miał taki od początku i pewien weterynarz powiedział, że to normalne.
Kwestia 2: Jak zlokalizować jądra u szylka? Trzeba jakoś "wymacać" czy one powinny być widoczne? mój szylek ma około 1,5 roku.

dream*

są łyse i widoczne 'gołym okiem" acz u jednych mocniej a u innych słabiej.
Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to co oswoiłeś.
Pedro&Wacik&Alvin//Yuki*Ciacho*Elo*Filip

coolmamcia

A najlepiej widać po intensywnym bieganiu jak szynszylkowi jest ciepło :)

marmelka1989

hmm pewnie na początku nie tylko ja mam taki problem:P
kupując szynszyla byłam zapewniona ze to samiczka... mam ją 2 miesiące, obecnie ma ON 6 miesięcy:P właśnie zauważyłam ze  przejawia skłonności wiecie do czego  :D bardzo mnie to zdziwiło:P no i okazało się ze to samiec:P dowodzi to o niekompetencji sprzedawców w sklepach zoologicznych
eh:) ma lub miał ktoś podobny "problem" ??:) jest na to jakaś ogólna zasada?  kiedy można jednoznacznie stwierdzić płeć szynszyla??:)mam zamiar kupisz mojemu szynszylowi towarzyszkę i nie chce żeby trafił się samiec:)

/scaliła coolmamcia
Wiele tracimy wskutek tego, ze przedwczesnie uznajemy cos za stracone.

Zieffka

jest o tym topic bodajże w gotowych poradnikach. są też foty jak co wygląda u kogo :D
ewentualnie na stronie Grażki można poczytać i pooglądać.
fajnie przynajmniej, że wiadomo, iż Marmelka jest Marmelkiem :D
szynszylowy jest po prostu żywot mój

na zawsze w pamięci - Dziaba, Buba, Wacław

coolmamcia

Marmelko, ale dwa samczyki mogą razem żyć. Gdybyś koniecznie chciała dokupić mu samiczkę, to początkowo nie może być towarzyszką dla samczyka. Musi miec ukończone 10 miesięcy.
Zastanów się nad tym.

greatdee

Cytat: marmelka1989 w 11 Lut, 2009, 13:47
właśnie zauważyłam ze  przejawia skłonności wiecie do czego  :D bardzo mnie to zdziwiło:P no i okazało się ze to samiec:P

I po tym stwierdziłaś, że to samiec?
A najprościej jest spojrzeć na szynszylowy tyłek i zastosować się do rad z forum lub właśnie z www Grażki http://bialy_pegaz.webpark.pl/informacje%20o%20szynszylach/strona%201024x768.html .
A co do parki mieszanej to polecam również poczytać forum, żebyś wiedziała na co chcesz się porwać ;)

Para qué vivir tan separados
si la tierra nos quiere juntar,
si este mundo es uno y para todos
todos juntos vamos a vivir.

marmelka1989

greatdee wiesz nie od razu zasugerowalam sie tymi zachowniami. dopiero jak sie to znacznie nasililo. i moj samczyk zdaje sie dojrzal juz do rozmnazania(tak przypuszczam) takze jestem pewna ze to samczyk:)

greatdee

Cytat: marmelka1989 w 12 Lut, 2009, 10:19
i moj samczyk zdaje sie dojrzal juz do rozmnazania(tak przypuszczam) takze jestem pewna ze to samczyk:)

Opierasz swoją pewnośc na przypuszczeniu? A to ciekawe ;) Po prostu chciałam się dowiedziec, czy zajrzałaś szylce pod ogon. Bo dla mnie to jedyna stuprocentowa metoda stwierdzenia płci. A tym bardziej ważna skoro chcesz dokupic kompana...

Nicola

Spróbuj zrobić zdjęcie. Ja nie rozmnażałam i nie zamierzam rozmnażać żadnych zwierząt. Nie umiałabym się rozstać z maluchami. Dlatego dla mnie najważniejsze było 100% poznać jego płeć. Teraz szukamy kolegi  [-chomik-]

marmelka1989

wiecie co to jakaj paranoja. nie opieram sie na przypuszczeniach, ktoś mnie prefidnie łapie za słowka. pisząc dosłownie i dobitnie: tak, patrzyłam mu pod ogonek, widzialam jego siusiaka, i jestem pewna ze do samiec, porownywalam ze zdjeciami w necie. wiec chyba nic mnie juz nie zaskoczy. a normalne jest to ze u mlodych osobnikow ciezko jest rozroznic płec!pytalam tylko o wskazówki. ehh :???:

Zieffka

Marmelko-spokojnie...tutaj nikt Ci źle nie życzy...czasem nie wszyscy jesteśmy "w sosie". czasem też najnormalniej zbyt ostro reagujemy. na tym forum w ciągu ostatnich 2 miesięcy pojawiało się wielu nowych użytkowników kłamiących co rusz albo podpadających "starszym stażem" lub co gorsza "rangą" :D
teraz to forum dochodzi do siebie jeśli chodzi o "poprawność treści" i wszyscy trochę odreagowują :)
nie przejmuj się-powoli zacznij się udzielać na forum i będzie dobrze :) może innych gryzło, że założyłaś osobny temat dotyczący rozpoznania płci-a taki już był :P
wiesz-jak to mawiają "nie drażnij moda" :D
szynszylowy jest po prostu żywot mój

na zawsze w pamięci - Dziaba, Buba, Wacław

dream*

ale samiczki tez czasem niektore wykonuja takie ruchy, co wiecej ich ujscie cewki moczowej moze przypominac penisa bo takze jest wystajace ;) tak wiec, Twoj samczyk powinien miec juz jadra i to bylby 100% znak

greatdee

Cytat: marmelka1989 w 14 Lut, 2009, 14:53
wiecie co to jakaj paranoja. nie opieram sie na przypuszczeniach, ktoś mnie prefidnie łapie za słowka. pytalam tylko o wskazówki. ehh :???:

Ten ktoś to pewnie ja :P Nie denerwuj się. Nie brzmiało to jak pytanie o wskazówki, tylko zabrzmiało jakbyś oceniła płec po zachowaniu. Dlatego dociekałam, czy uskuteczniłaś najprostszą metodę, po prostu przypatrzenia się tyłkowi. I tyle. I wystarczyło od razu napisac, że tak i byłoby po sprawie, a Ty mi dalej mówiłaś o nasilających się zachowaniach dominacji... Nie ważne już. Pewnie i tak nie mam racji, bo w końcu się nie znam :P

Payerowicz

Witam :) mam dosc nie typowe pytanie! :???: Podczas zakupu szynszyla w sklepie nie powiedziano jakiej jest plci, nigdy tez nie widzialam zadnego innego wiec nie mam porownania. Zastanawiam sie nad kupnem drugiego i chcialabym aby byl tej samej plci. Czy ktos moglby zerknac na zdjecie i powiedziec mi co mam :) Dziekuje bardzo   :D

/scaliła dream*

[załącznik usunięty przez administratora]

dream*

dziwne to zdjecie troche, ze wzgledu na te ciemne plamki w okolicach cewki moczowej, ale wydaje mi sie, ze to samczyk :)

yoostynka

Aha mój Rysiek wygląda identycznie i po roku okazał się dziewczynką :)