czy zioła mogą być stare

Zaczęty przez szynszyl, 03 Mar, 2008, 21:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szynszyl

kupiłem dzisiaj Herbal Pets "ziołowa uzupełniające dla szynszyla" z tyłu opakowania jest napisane "najlepsze przed 1.2007". Czy mogę to podać mojej szylce, czy może jej zaszkodzić ?

justyskal

Ja bym nie ryzykowała. lepiej zgłoś reklamację jak się da. Zioła mogą być zwietrzałe albo odwrotnie, zawilgnięte.

Solange

Zawsze trzeba patrzeć na termin daty ważności.
Powinno być dobre, ale aby nie ryzykować lepiej weź paragon i może wymienią na "świeższe".
betty421

Chamaedorea

Mnie interesuje data ważności gałązek - przecież i tak są suszone, poza tym - to gałązki... Mam opakowanie gałązek jabłoni Zuzali ważne do lutego 2008, ale jeśli nie zużyję do tego czasu to będę dawać chyba dalej, nic nie powinno się stać, wg mnie.
Co do ziółek - chyba bym nie ryzykowała, nie wiem ;). Jak kupuję jedzenie dla siebie to mam fioła na punkcie daty ważności (paranoja, np. jeśli jogurt jest ważny do 3.01 i nadchodzi 3.01 to ja już go nie zjem nawet w tym dniu, mama uważa, że to już paranoja, ale tak mam od wczesnego dzieciństwa ;D...)
Pulpecja i Bella ze mną od 26 września 2007. [']

Solange

Data ważności zawsze jest podawana w miare sporym przybliżeniu, więc nie trzeba tego brać tak dosłownie.
Ja w każdym razie sama mogę stwierdzić, czy coś jest juz zepsute czy tez nadaje się jeszcze do spożycia.
betty421

coolmamcia

Z ziołami jest tak, że stosujemy je z powodu zawratości witamin, olejków eterycznych (lotne) np mięta, rumianek. Zwiazki te nie są trwałe ( najwyższe ich stężenie jest w świeżej roślinie) dlatego zioło ma określoną datę ważności. Im mniej rozdrobnione tym dłuzej możemy je przechowywać. Całkiem rozdrobnione, a te możemy spotkać w firmach Herbal Farm i Herbal Pets mają przydatność ok rok. Zioła mniej rozkruszone (często całe rośliny) np firmy Zuzala można przechowywać ok 15 miesięcy. I należy brać pod uwagę datę ważności podaną na opakowaniu.
Korę drzew i korzenie przechowuje się ok 2 do 3 lat.
Sama mam gałazki Zuzali których ważność mija w lutym 2008 (widać całą partię takowych mieli :P) i jeśli małolaty nie schrupią ich do tego czasu to bez obaw przymróżę oko na tą datę.