19 Kwi, 2024, 02:25

Autor Wątek: quinoa  (Przeczytany 1386 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tygrysek

  • ~Sianochłonna Szynszyla~
  • **
  • Autor wątku
  • Wiadomości: 42
  • Uzbierane migdały: 0
  • Płeć: Kobieta
  • Szymuś i Bianka
quinoa
« dnia: 21 Maj, 2008, 11:19 »
kupione w sklepie ze zdrową żywnością; wg polskiego konfekcjonera (imp. boliwia) sam cud i miód - 1no z najstarsz. zbóż i złoto inków; wygląda jak b. drobna nie mielona kasza; akurat na 1 ząbek dla szylki; szukałam (niestarannie) i nic nie znalazłam; może ktoś z Was zna to już ? na razie leży zamknięte, bo nie wiedząc nic o tym "złocie" boję się go podać; skusiłam się, bo wygląda świetnie no i jak takie prymitywne i z właściwego regionu, to może składnik pożywienia dzikich szylek?

Offline doncia

  • ~Młodszy Szynszylownik~
  • *
  • Wiadomości: 37
  • Uzbierane migdały: 0
  • Płeć: Kobieta
  • pusia , pysia i przez jakiś czas ivana
Odp: quinoa
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maj, 2008, 09:08 »
pierwszy raz słyszę o czymś takim. może zrób zdjęcie i wklej :)

Szynszyle , to one podbiją świat :)

Offline Mysza <")))/

  • DUCH SZYNSZYLA
  • Administrator
  • ~Szynszylomaniak Do Kwadratu~
  • *****
  • Wiadomości: 7782
  • Uzbierane migdały: 48
  • Płeć: Kobieta
  • Bunia (Beza,Ciri,Mimi,Diana,Dantusia w pamięci.)
Odp: quinoa
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Mar, 2010, 23:22 »
gdyby to ktoś mógł przetłumaczyć... :)

Cytuj
I get this one a lot:  “isn’t quinoa a good protein source?”

The short answer is “no”.  It’s a grain.  Grains are starchy foods.  Quinoa is probably the highest protein grain, but it’s still a grain, so it’s still a starch and will raise your insulin levels accordingly.  Which may or may not be a good idea for you.
It certainly beats white bread, but it can’t hold a candle to a chicken breast.
HOW TO TELL IF SOMETHING IS A PROTEIN OR A STARCH

I definitely understand where that comes from – tons of magazines tout quinoa as a great source of protein.  But is actually?
Take a look at Quinoa’s nutrition info:
Nutrition Facts
Calories 127     (532 kJ)
Total Fat           2g
Total Carbs.      23.5g
Dietary Fiber     2g
Protein             4.5g     (1)
There are 4 calories per gram of protein and carbohydrate, so percentage-wise this works out to:
    Starch:  23.5g x 4kcal/gram = 94kcal of starch (75% of the calories are from carbs)
    Protein: 4.5g x 4kcal/gram = 18kcal of protein (14% of the calories are from protein)
Also, keep in mind that plant protein is roughly half as “complete” as animal protein.  So, you need about 2g of veggie protein to equal 1g of animal protein.  So the numbers for protein above should really be halved. (2)

On the other hand, lets check out the stats on a chicken breast:
Calories 142      (593 kJ)
Total Fat           3.1g
Total Carbs.      0g
Dietary Fiber     0g
Protein              26.7g      (3)
    Starch: 0g x 4kcal/gram = 0kcal of starch (0% of the calories are from carbs)
    Protein: 26.7g x 4kcal/gram = 107kcal of protein (75% of the calories are from protein)
References
1. www.calorieking.com
2.  Clark, Michael A. Corn, Rodney J. Parracino, Lenny A. Optimum Performance Training.  NASM. 2002. P.583


[edit]
a w sumie to już znalazłam; http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_ry%C5%BCowa

Nie ważne ile razy upadniesz, ważne ile razy się podniesiesz.

 

SimplePortal