siusianie na półki

Zaczęty przez joannat, 29 Cze, 2015, 07:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

joannat

Wiem, że tematów na temat siusiania było bardzo dużo, jednak nie znalazłam żadnego konkretnego rozwiązania, które mogłoby się sprawdzić.
Mój problem jest następujący, Hugo siusia na drewnianą półkę. Na początku siusiał w różnych miejscach (półki na różnych wysokościach), ale stopniowo czyszcząc te miejsca przestawał. Niestety znalazł sobie narożnik z drabinką i tam uparcie załatwia swoje potrzeby. Półka i drabinka codziennie są zasiusiane. Zmywanie tego samą wodą zarówno zimną, jak i gorącą czy nawet wodą z octem (chociaż teraz dochodzę do wniosku, że to nie był dobry pomysł) nic nie dało.
Czy jest jakiś sprawdzony sposób ? Jakieś preparaty do przemywana ?
cokolwiek :)

Bożena

Felek tak obsikiwał półki. Wyuczyłam go sikania na zawołanie. Tak jak dziecku kilka razy dziennie trzeba przypominać,wydając komendę "lulu siusiu". Pędzi do kuwety a następnie czeka na nagrodę. Teraz bardzo rzadko zdarza mu się jeszcze nasikać na półki. Zaopatrz się w aptece w dużą butelkę wody utlenionej. Plamy po moczu fajnie po niej znikają.

florence

Ja w miejsce gdzie Bunia sikała położyłam ciężki, gładki kafelek i przestała.

Mysza <")))/

@joannat, na plamy z moczu na drewnianych półkach - woda utleniona, polać, poczekać, zetrzeć :)
Nie ważne ile razy upadniesz, ważne ile razy się podniesiesz.

florence

@Mysza <")))/  czy woda utleniona sprawdza się także na stare, kilkumiesięczne plamy?

Mysza <")))/

nie wiem, próbuj. Ja miałam starą wodę i nie pomogła, muszę kupić świeżą, pewnie lepiej "żre".
Nie ważne ile razy upadniesz, ważne ile razy się podniesiesz.

joannat

o dziwo pomogło przestawienie drabinki, tak żeby opadało na środek półki, a nie na skrajny bok.
eh, jestem ciekawa czy takie rozwiązanie będzie długoterminowe

dziękuję za porady odnośnie czyszczenia wodą utlenioną, będę próbować :)