Masz racje same sobie szukały tylko zauważ, że nie wszystkie rośliny miały do wyboru. A tu mała lekturka na temat agrestu-jak działa na ludzi(nie szylki).
AGREST (Grossularia reclinata)
Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce(tam szynszyle nie mieszkają na wolności).
Jadalne są owoce (jagody) stosunkowo wcześniej dojrzewające, dzięki czemu stanowią latem dobre źródło witaminy C, witamin B1, PP i prowitaminy A. Zawierają związki żelaza, miedzi i fosforu, a także kwasy organiczne, zwłaszcza cytrynowy, któremu zawdzięczają cierpki smak. Mają korzystny wpływ na przemianę materii, są więc polecane w dietach odchudzających. Poprawiają trawienie zwiększając wytwarzanie żółci, ułatwiają również wydalanie produktów przemiany materii przez zwiększanie wydalanie moczu. Polecane do spożywania na surowo przy zaparciach oraz przy niedokrwistości z niedoboru żelaza. Suszone owoce agrestu mają działanie przeczyszczające.