Jak pozbyć się plam moczu z półek? jak zabezpieczyć klatkę i półki przed moczem?

Zaczęty przez dream*, 25 Gru, 2015, 23:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dream*

Czym malować półki i klatkę? Czym lakierować? Jak się do tego w ogóle zabrać i czym się kierować wybierając lakier czy farbę?

Przeczytajcie:
http://szynszyle.info/wpis/zabezpieczenie-przed-moczem/
Na zawsze ponosisz odpowiedzialność za to co oswoiłeś.
Pedro&Wacik&Alvin//Yuki*Ciacho*Elo*Filip

Anna83

Nie czytam linku do strony bo już jednym okiem śpię  ale my smarujemy polki nowe od razu olejem zwykłym 2 razy.  Jak się tak zabezpieczy to potem łatwo schodzi sama woda i czyscikiem tylko potrzec.
Jagoda,Poziomka,Goja,Rozalia,Pistacja,Migdał, Fifi i Lili

Kasia*Cytrynka*Figa*Malinka*Aronia*

Spijcie skarby ..śnijcie

Magdalena Zielonka

na szczescie moj Kabanos sika sam do kuwetki i nie mam problemu z obsikanymi poleczkami:)

dream*

Nom, też należę do tych szczęściar których szynszyle sikają do małych kuwetek. Niestety czasami np wysypują z miski zioła a później robią tam sobie toaletkę... nie było to jeszcze jakoś mocno uciążliwe bo dało się doszorować, ale to co robią koszatniczki to istny armagedon - one sikają tam gdzie stoją, straszne z nich brudasy :(

Anna83

Tez naleze do szczesciar i moje szylki nie skaja na połki z wyjatkiem jednej Niuni. Wiec nie jest to dla mnie jakos uciazliwe. 

Spijcie skarby ..śnijcie

Paja

Też jestem szczęściarą :) I tak naprawdę nie wiedziałam, że jest problem z obsikiwaniem półek dopóki nie przeczytałam o tym tu na forum. Wcześniej myślałam, że wszystkie szynszyle grzecznie siusiają do kuwety :D

Bożena

Cytat: Paja w 26 Gru, 2015, 18:32
Wcześniej myślałam, że wszystkie szynszyle grzecznie siusiają do kuwety :D

ja też tak myślałam,dopóki Felek nie zamieszkał u mnie, wszystkie szylki sikały do kuwetki
no ale już go wyszkoliłam i nie mam problemu

Aishaq

Noraa2

Jeszcze chwila i kilka osób i  będziemy mogły założyć - klub szczęśliwych posiadaczy kulek co nie leją na półki.
Też moje się nauczyły do kuwetki i tu mam luz.
Beata, a ze mną Kropek i Duduś

Anna83

Spijcie skarby ..śnijcie

Mysza <")))/

fantastyczny poradnik :) Można podać lakier akrylowy (np.Domalux ok 26zł /L)lub odpowiedniki, bo zdjęcie Dekorala wkleiłaś :)
Nie ważne ile razy upadniesz, ważne ile razy się podniesiesz.

Pańcia

Dzięki za artykuł, przyda się przy budowie nowej woliery ^^ Jak na razie moje zołzy zamiast do kuwety leją na półki, hamaki i dry bed, co doprowadza mnie do szału, bo nawet po przemyciu półek wodą z octem, zawsze zostanie jakiś ślad :D

Aishaq

Taką zasikaną półkę najlepiej najpierw spryskać octem (nierozcieńczonym), odczekać chwilkę i wytrzeć porządnie mokrą szmatką. Jeśli plama nie schodzi od razu, to zejdzie na drugi dzień. Codziennie muszę to robić.

dream*

Aishaq

tylko ocet śmierdzi chwilkę, bo wietrzeje :) przynajmniej nie obawiam się, że jak nie doczyszczę idealnie to coś im się stanie

Fluffy Madness

Nie będę zakładać nowego tematu, mam pytanie, czy takie coś też wystarczy do pomalowania klatki?
http://m.leroymerlin.pl/farby/srodki-do-drewna/lakiery-do-mebli-i-boazerii/lakier-akrylowy-aquarethane,p111856,l833.html
Oczywiście poszukam półmatu.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Mysza <")))/

@Fluffy Madness cos mi śmierdzi ta farba a raczej jej nazwa AquaRethane... Aqua ok, wiem wodorozcieńczalna, ale rethane to już chyba zawartość poliuretanów w puszce, czyli co, emulsja ftalowa?! Producent sobie leci w kulki?

Ogólnie kiedyś na farbahc producenci podawali ich skład, teraz chyba już nie i to mi się nie podoba. Każdy może pisać że jego produkt jest bezpieczny a składniki mówią za siebie.

Jakoś bardziej ufam Dekoralowi do zabawek lub Domaluxowi z dopiskiem Safe for toys.

http://www.domalux.pl/produkty/domalux-bezzapachowy

Fluffy Madness

W końcu kupiłam to. Niby napisane, że do zabawek i akrylowa wodna.

Mysza <")))/

loseyourself

Ori - 28.12.2015 (beż hetero)
Nero - 27.05.2016 (extra dark ebony)
Kenzo - 28.05.2016 (white TOV)

Always on my mind, forever in my heart
Miki (†2 lata), Maciuś (†12 lat), Kropek (†9,5 roku)